Hvordan tolke brilleseddelen din

Du er klar til å bestille ditt første par briller og ser frem til å endelig kunne se klart og tydelig - men så innser du at du ikke aner hva slags styrke du skal bestille. Ikke bekymre deg! Vi er her for å hjelpe. Her er en enkel forklaring til hvordan du kan forstå det forvirrende papiret du har fått fra din øyespesialist.

Kontaktlinser eller briller:

Først og fremst, visste du at styrken du trenger i kontaktlinser ikke nødvendigvis er den samme som du trenger i briller? Det er mange som har ulik styrke på linsene og brillene sine. Det er mange grunner til dette, for eksempel at kontaktlinser og brilleglass er konstruert på forskjellige måter. Det er også på grunn av at kontaktlinsene bryter lyset på overflaten av øyet, mens brillene bryter lyset et par centimeter fra. Selv om du kanskje bruker linser, er det mange som merker behovet for et par lesebriller til å bruke oppå linsene når man leser. Les videre for å finne ut hvordan man forstår brillestyrkene sine.

 

OD og OS – Høyre og venstre:

For å kunne forstå brilleseddelen din korrekt, er det viktig å sørge for at du kikker på ett øye av gangen. Mange mennesker har forskjellige styrker på hvert av øynene sine, så du burde alltid lese de hver for seg. Styrkene på det høyre øyet er ofte markert med 'R', 'RE, eller 'OD'. Motsatt kan det venstre øyet ses med markeringer som 'L', 'LE' eller 'OS'. OD og OS er den faglige betegnelsen brukt av optikere og øyeleger og står for Oculus Dexter og Oculus Sinister.

 

SPH – Sphere:


SPH er det mest grunnleggende målet på brilleseddelen. Det er det vi i dagligtalen ofte kaller pluss eller minus. SPH viser helt enkelt hvilken grunnstyrke du trenger for å korrigere synet ditt, selv om man ofte skal ta hensyn til flere variabler og målinger. En SPH på 0,0 betyr at du ikke behøver noen sfærisk korreksjon. SPH måles i pluss og i minus. Hvis du har pluss (+) betyr det at du er langsynt, og sliter med å se klart på nært hold. Minus (-) på den andre siden, viser at du er nærsynt og har trøbbel med å se på lange avstander. Jo høyere tallet bak pluss- eller minustegnet er, jo mer styrke trenger du. En person med en styrke på -0.25 har ikke problemer med å orientere seg uten briller i hverdagen, mens en med -5,00 er helt avhengig av korreksjon for å kunne se.

 

CYL – Cylinder:

Cylinderen indikerer om du har astigmatisme eller ikke. Astigmatisme er en vanlig tilstand, og kalles ofte skjeve hornhinner i dagligtalen. Når hornhinnen er ujevn, vil den bryte lyset feil, slik at du ser dårligere. Mens en CYL på -0,25 ikke alltid blir korrigert, kan en CYL på -3,00 redusere kvaliteten på synet ditt betraktelig. Dersom det ikke står noe tall i CYL-boksen, betyr det at du ikke har skjeve hornhinner, eller at de er så jevne at de ikke behøver korrigeres.

 

AXE:


"AXE" er også et mål som forklarer skjeve hornhinner. Den måles i grader fra 1 til 180 og beskriver hvor på øyet hornhinnen er skjev.

 

ADD – Addisjon:


Addisjonen måles alltid i pluss (+) og refererer til mengden ekstra styrke du trenger for å se på nært. Når vi blir eldre, blir synet dårligere på nært og man får behov for lesebriller. Det starter for de fleste rundt 40-års alderen, men en addisjon på +0,25 eller +0,50. Styrken vil sakte men sikkert øke med tiden til +1,00, +1,50, +2,00 og så videre. Addisjonen stabiliserer seg for de fleste når den har nådd +2,00 eller +2,50, og vil stoppe å øke. Dette fenomenet refereres ofte til som Presbyopi, også kjent som alderssyn. Dersom du ikke brukte briller før 40-50årene, er det sannsynlig at du ikke behøver noen annen korreksjon enn addisjon. I dette tilfellet, er styrken du trenger på lesebrillene dine det nummeret som står som addisjonen. Dette kan for eksempel være +2,00 og du trenger da lesebriller med +2,00 i styrke.
Hvis du har SPH-styrker fra før av, skal addisjonen plusses på SPH-styrken. For eksempel, en SPH på +1,00 og en addisjon på +2,00 betyr at du trenger +3,00 for å lese. For dem med minusstyrker, kan det for eksempel være at en SPH på -2,00 og en addisjon på +2,00 fører til en styrke på 0. Dette betyr at du trenger -2,00 på avstand, men ingen styrker på nært. Folk som både har SPH og addisjon velger ofte å gå for progressive briller, hvor SPH styrken er øverst i glasset, mens SPH + Addisjon styrken er nederst i glasset. Noen velger også ett par til hver styrke. NB! Det er alltid en god idé å diskutere styrkene dine med en øyespesialist dersom du har avanserte styrker.PD – Pupilldistanse:


PD er forkortelsen for pupillary distance, og refererer til avstanden mellom pupillene dine, målt i millimeter. PD'en kreves ofte for å lage skreddersydde brilleglass med avanserte målinger - som for eksempel progressive briller.

 

PRISM/BASE:


The prism and base sections are fairly uncommon and are for people who experience eye alignment problems. The Prism denotes the correction needed to align the eyes, while the base specifies which direction the prism needs to redirect the light in. Det er relativt uvanlig å ha tall under PRISM/BASE seksjonen. Dersom man har målinger her, betyr det at man har problemer med samsynet. Det kalles prismer eller samsynsproblemer på folkemunne. PRISM forteller hvor mye korreksjon øynene trenger, mens BASE forklarer hvilken retning det skal korrigeres til.


Utforsk våre lesebriller