Presbyopi: Aldersrelatert langsynthet

Dersom du har begynt å streve med å lese liten tekst og strekker armene ut hver gang du skal lese noe på mobilen, er det kanskje på tide å gjøre noe ved det. Presbyopi - som de fleste starter å oppleve i 40-50 årene - er en naturlig prosess hvor elastisiteten av øyet avtar. Når vi blir eldre, mister vi gradvis elastisitet i øynene, og det gjør det vanskeligere for oss å se klart på nært.

Kjennetegn for presbyopi

· Man holder mobil, bilder og tekst på lengre avstander
· Man trenger mer lys for å se tydelig
· Tretthet i øynene av å lese eller være på mobilen over lengre tid
· Sløret syn når man forsøker å fokusere på objekter nærme
· Svie i øynene
· Kan føre til hodepiner

 

Hva skjer med øynene mine?

Når øynene våre eldes, kan de ikke endre form slik de pleide. Som et resultat av dette, blir det mer utfordrende å bryte lyset på riktig måte, slik at det treffer netthinnen vår optimalt. Heldigvis kan de fleste se klart på avstand, selv om de opplever utfordringer på nært hold. Dette er grunnen til at vi kaller det alderrelatert langsynthet.  De fleste av oss vil oppleve problemer med synet fra vi fyller 40. De neste 10 årene vil fokuset ditt bli redusert like mye som det har blitt de siste 40 årene til sammen! Frykt ikke, dette er en helt naturlig del av livet og noe vi alle opplever på et tidspunkt. Heldigvis finnes det en enkel og effektiv løsning på problemet - nemlig lesebriller. Når du starter å bruke lesebriller vil både du og øynene dine slappe mer av, og det kan redusere symptomer som tretthet i øynene og hodepine. Det er ingen grunn til å bli utmattet og ufokusert, når løsningen er så enkel!

Hva er løsningen?

Dessverre kan man ikke stoppe presbyopi fra å skje. Her er noen forskjellige måter man kan korrigere det på:

Kontaktlinser

Selv om det ikke fungerer for alle, er multifokale kontaktlinser en måte man kan korrigere alderssyn på. Linsene er spesialdesignet for presbyopi og kan både korrigere synet ditt på avstand og på nært. Det er også mulig å ha en avstandslinse på det ene øyet og en nærlinse på det andre, såkalt monovision. Kontaktlinsene fungerer ikke for alle, og de fleste vil oppleve et sløret syn på mellomdistanser.

Selv om mange gjerne ville brukt kontaktlinser, er det ikke det beste alternativet for øyehelse eller for å oppnå det optimale synet. Du må blant annet inngå kompromisser med hvilke avstander du vil se klarest på. I tillegg er multifokale linser dyrt, spesielt på lang sikt. Om du allerede bruker kontaktlinser, er du nok kjent med kostnaden, tilpasningen og linsekontrollene som følger med bruk av kontaktlinser.

Progressive briller

 

Om du har brukt briller før du opplevde alderssyn, og vil slippe å ha et par briller for avstand og et par for nært, er progressive briller det beste alternativet. Progressive briller er perfekt for deg som trenger styrker både på avstand og på nært, eller hvis du har skjeve hornhinner.

Progressive glass har avstandsstyrker i øvre del av glasset, og nærstyrker i bunnen av glasset. Dette betyr at du ikke ser klart i hele glasset samtidig. Noen syns det er litt irriterende å ha det slørede nær-feltet i bunnen av glasset når de ser på avstand eller går i trapper, men dette er en av kompromissene man må inngå ved bruk av progressive briller. Fordi progressive briller som oftest er skreddersydde og har den nyeste teknologien, er de dyrere enn briller med enkeltstyrke.


Lesebriller

 

Øyeoperasjon

Man skal være bevisst på at øyeoperasjoner kommer med risiko og usikre resultater. En øyeoperasjon gjennomføres ved å enten rekonstruere øyeeplets form, eller ved å legge en linse på øyet. Øyeoperasjoner anbefales som oftest ikke før synet har stabilisert seg, noe som for presbyoper vil ta minst 5-10 år. Prisen, risikoen og det usikre resultatet er viktige punkter man skal vurdere før man velger å korrigere synet sitt med operasjon.

 

Se sortimentet av lesebriller