hva er Blue light,

og hvorfor burde du bry deg?

Mennesket er programmert til å være våkne når det er dagslys, og sove i nattens mørke. Dette skjer som følge av en kjemisk prosess i kroppen vår. Det starter med at lyset penetrerer netthinnen vår, som dermed sender signaler til hjernen om at den må stoppe å produsere melatonin, hormonet som gjør oss slitne og trøtte. Når det er mørkt skjer det motsatte; fraværet av lys gjør at hjernen øker produksjonen av melatonin, slik at vi kan få en god natts søvn. Før vi oppfant elektrisk lys, pleide folks døgnrytme å følge solen. Nå om dagen har derimot elektrisk lys en stor påvirkning i søvnmønstrene våre. The National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) forklarer at eksponering for blått lys, herunder hvitt lys, kan gjøre det vanskeligere for oss å sovne og forbli sovende.

Hva er blått lys?

Blått lys er en del av det synlige lysspektret som øyet kan se, bedre kjent som farger. De ulike fargene stråler ut forskjellige energi og er kjent for å påvirke oss på ulike sett. Blått lys er den mest energifylte strålingen, og er kjent for å øke oppmerksomheten, reaksjonstiden og våkenheten. Omtrent en tredjedel av alt synlig lys faller under kategorien høyenergisk lys, som vi kaller "blue light" eller blått lys. Med andre ord, er det ikke den blå fargen i seg selv, men alle farger som inneholder blått som for eksempel indigo, lilla og turkis.

Sollys er den mest fremtredende kilden til blått lys, men med den digitale tidsalderen har eksponeringen vår for blått lys økt dramatisk, og vi har endelig blitt bevisste på måten de digitale skjermene har en negativ påvirkning. Heldigvis har vi kunnskap og bevissthet omkring dette, og vi er klare til å prioritere helse og velvære.

BLÅTT LYS I EN

Digitalisert hverdag

Så hvor kommer alt dette blå lyset fra? Svaret er enkelt; det er overalt. Fra skjermene på TV-en, datamaskinen, smarttelefonen eller nettbrettet, til lyspærer og solstrålene. All denne eksponeringen for blått lys signaliserer til hjernen vår at vi skal være våkne og 'på vakt' til enhver tid, selv når det nærmer seg leggetid. De fleste av oss pleier å se på
TV på kveldene, eller være på mobilen før vi legger oss. Disse uvanene påvirker døgnrytmen vår, og gjør det vanskeligere for oss å sovne og begrenser søvnkvaliteten. Heldigvis er det enkelt å beskytte seg selv mot blått lys, og vi er her for å hjelpe deg!

hvordan beskytter jeg øynene mine

mot blått lys?

Det er anbefalt å redusere skjermtiden, spesielt sent på ettermiddagen og kvelden. Det er også hjelpsomt å endre innstillingene på enheten din, slik at den har et varmere lys når det begynner å bli sent, som dermed begrenser det blå lyset. Det er mange som syns det er vanskelig å begrense skjermtid, og det er derfor mange velger å bruke blue
light briller
istedenfor. Det er en enkel og rimelig måte å beskytte øynene og kroppen din mot de negative effektene fra det blå lyset, og er til og med anbefalt av forskere ved Harvard. De bekrefter at blue light briller har helseeffekter som forbedret søvnmønstre og søvnkvalitet, bedre fokus og færre hodepiner.

Blue light briller

Hos Luxreaders

Hos Luxreaders er vi stolte av at vi kan tilby blue light briller av høy kvalitet til en rimelig pris. På nettsiden vår kaller vi dem "blue light briller", men de er også kjent som skjermbriller, databriller eller blå lys briller. Du kan bruke dem hvor som helst og når som helst. Ikke bare når du sitter foran dataskjermen, men også når du ser på TV, er på mobilen eller når som helst i din hverdag. Hvis du syns det er vanskelig å velge kun ett par, kan du velge 3 par for kun kr 699. Du kan også kombinere dem med solbriller slik at du beskytter øynene dine når det er sol også.