Og hvorfor er de skadelige for øynene?

Hva er UV-stråler?

Bortsett fra å forårsake hudskader, som de fleste av oss sikkert allerede har opplevd eller i det minste hørt om i form av solbrenthet, kan UV-stråler også forårsake skade på øynene våre. Men hva er egentlig UV-stråler og hvordan kan du sørge for å beskytte øynene dine mot skadene de forårsaker?

Hva er UV-stråler?

UV-stråler er ultrafiolette lysstråler som er usynlige for det menneskelige øyet. De er en form for elektromagnetisk stråling med en bølgelengde på 10 - 400 nanometer. Deres bølgelengde er kortere enn det synlige lysspekteret, og det er grunnen til at menneskelige øyne ikke kan se dem.

UV-stråler sendes ut av solen og er en del av sollys. Totalt utgjør UV-stråler omtrent 10 % av den elektromagnetiske strålingen som solen sender ut. UV-stråler kan deles inn i UV-stråling med lang bølgelengde og kort bølgelengde

Solen sender ut mye UV-stråling. Vi er imidlertid bare i stand til å bo på jorden, da vi har en atmosfære som beskytter oss mot solstrålene ved å filtrere bort det meste av solens (skadelige) lys.

Hva er effekten av UV-stråler for mennesker?

Du kan oppleve denne UV-strålingseksponeringen mest fremtredende når du blir solbrun eller solbrent. Men eksponering av UV-stråler kan også øke risikoen for å få hudkreft. Bortsett fra å påvirke huden vår, kan UV-stråling også ha skadelige effekter på øynene våre og kan også påvirke døgnrytmen og immunsystemet vårt.

Mens UV-stråler har både skadelige og gunstige effekter, må vi sørge for å alltid beskytte oss selv deretter.

Den beste måten å vite om du trenger å beskytte deg selv og hvordan, er ved å konsultere UV-indeksen og vite når og hvilken beskyttelse som er nødvendig.

Menn     Kvinner

Hvorfor er UV-stråler skadelige for øynene?

UV-stråler er spesielt skadelige for øynene fordi eksponering for UV-stråler kan forårsake øyeirritasjon, nedsatt syn, og kan også i svært alvorlige tilfeller føre til kreft i øyelokket. Hvis øynene våre utsettes for mye for UV-stråler, kan strålingen påvirke øyets dioptrisystem, som kan være akutt eller kronisk, og også påvirke øynene netthinnen.

Videre kan eksponering for UV-stråler forårsake konjunktivitt og føre til uklarhet av hornhinnen, eller til og med forårsake grå stær.

Hvordan kan jeg beskytte øynene mine mot UV-stråling?

Når du er ute i solen i lengre perioder, sørger du for å bruke tilstrekkelig med solkrem og/eller bruke beskyttende klær for å beskytte huden mot overdreven UV-eksponering som kan føre til skade på huden vår.

Hvorfor ikke gjøre det samme med øynene dine? Den enkleste og rimeligste måten å beskytte øynene våre mot UV-stråler på er solbriller med eller uten styrke.

Vanlige beskyttelsesindikatorer for solbriller

Solbriller kan klassifiseres i forskjellige UV-faktorer, på samme måte som SPF i solkrem. Det vanligste er UV400.

Linser kan kategoriseres i 5 forskjellige kategorier, som indikerer linsens farge og mørke slik:

Kategori 0: 3–20 %

Kategori 1: 20–57 %

Kategori 2: 57–82 %

Kategori 3: 82–92 %

Kategori 4: 92–97 % 

Solbriller som har indikatoren "CE" bør filtrere minst opp til bølgelengder på 380 nanometer og er i samsvar med EU-retningslinjer. Videre er det viktig at solbrillene du kjøper for å beskytte øynene dekker hele øyet.

Luxreaders solbriller er UV400 og har kategori 3.

 Hva er UV 400?

Hvis de nye solbrillene dine har en indikasjon på UV400, betyr det at brillene vil filtrere stråling og lys opp til en bølgelengde på 400 nanometer. Dette er grunnen til at UV400 også kalles "100 prosent beskyttelse" da den beskytter øynene dine mot hele spekteret av bølgelengder av UV-stråling (som er opptil 400 nm).

Jeg skal på ferie, hvilke solbriller bør jeg kjøpe?

Hvis du skal på ferie, bør UV400-beskyttelse være perfekt. Det kan være lurt å vurdere hvilken solbrillekategori du foretrekker, basert på hvor intens gjenskinnet og lysstyrken fra solen er, og hvor du er på ferie. Vanligvis på stranden og i/nær sjøen, er UV-stråling høy, og du vil beskytte øynene dine for å unngå å få et "surferøye", og vannet reflekterer eller øker ofte strålene og eksponeringen. Derfor er det viktig å beskytte øynene med stilige designersolbriller.

Hvis du vanligvis bruker lesebriller og ikke vil gå glipp av fordelene deres mens du leser på stranden, velg solbriller med styrke som sikrer at du kan lese og beskytte øynene samtidig, uten å måtte bruke flere lag av lesebriller og solbriller på en gang.

Hva må jeg vurdere når jeg kjøper solbriller?

Det kan være veldig forvirrende å vite hva du skal se etter når du handler stilige, beskyttende solbriller. Så her er noen ting du kanskje bør vurdere for å sikre den beste beskyttelsen og utseendet med de nye solbrillene dine med og uten styrke om sommeren:

 • Har solbrillene skrevet "CE" på seg?

  Gratulerer, de stilige solbrillene du valgte samsvarer med EU-retningslinjene og skal beskytte øynene dine mot UV-lys med bølgelengder på opptil 380 nanometer.

 • Du kan se at solbrillene dine har UV400-indikatoren eller til og med UV480?

  Perfekt, øynene dine vil være beskyttet mot lys og stråling opp til tilsvarende bølgelengde. Og hvis du husker fra starten, kan UV-stråler ha en bølgelengde på opptil 400 nanometer, så du bør være beskyttet!

 • Linsene har en veldig mørk fargetone, så det betyr at de filtrerer mye lys, ikke sant?

  FEIL. Mens mørke linser selvfølgelig kan filtrere mye UV-stråling, betyr ikke mørkere linser automatisk at beskyttelsen også er høyere. Mørkere linser kan imidlertid redusere gjenskinnet som forårsaker tretthet i øynene våre.

 • Jeg har noen gamle solbriller liggende, så jeg trenger ikke nye, ikke sant?

  FEIL. Solbriller kan også miste beskyttelsen over tid. Det anbefales å få en optiker til å sjekke om dine solbriller fortsatt kan beskytte øynene dine tilstrekkelig. Det kan til og med være verre å bruke solbriller som ikke beskytter øynene dine mer enn å ikke bruke noen i det hele tatt. Bak mørkere fargede briller vil pupillen din åpne seg mer enn normalt, og hvis solbrillene dine ikke filtrerer UV-stråler tilstrekkelig, kan de forårsake enda større skade på den måten.

 • Hva er solbrilletrendene i 2022?

  Hvis du er interessert i årets (sol)brilletrender, anbefaler vi å lese vår forrige artikkel «Brilletrender 2022» og «Finn de perfekte solbrillene» for å finne ut hvilke solbriller som passer best til din stil, utseende og behov!