10 myter om syn og briller

De siste årene har myter om syn og briller spredd seg som ild i tørt gress. Mange av oss stoler blindt på historier fra familie og venner til tross for at de ikke alltid har et faktabasert grunnlag. Det er på tide å fjerne usanne myter og misoppfattelser; Vi har laget en liste over de mest vanlige mytene om briller, syn og øyne.

Myte 1:

"Det er skadelig for øynene å bruke feil styrke"

Kanskje du har hørt om denne misoppfattelsen? Selv om mange opplever uklart syn og blir slitne i øynene av å bruke feil styrke, vil det ikke skade øynene dine på noen måte. Likevel anbefaler vi alltid å bruke den riktige styrken for å sikre optimalt syn og behag.

Hvorfor skal jeg beskytte øynene mine mot blått lys?

Strålingen fra blått lys har den korteste bølgelengden av alt synlig lys, som også betyr at det har den høyeste energien. Når blått lys absorberes av øynene dine, tolker hjernen det som dagslys og gir kroppen signaler om at man skal være våken. Dette betyr at på kveldstid, når man bruker mobil, PC og TV - forstyrres døgnrytmen og dermed kroppens naturlige prosesser. Om natten danner kroppen melatonin, som er et hormon som hjelper oss med å sove og med å starte kroppens biologiske prosesser på rette tidspunkt. Hver natt, mottar hjernen signaler om at det er på tide å produsere melatonin, slik at du blir søvnig. Den naturlige overgangen mellom dag og natt forstyrres av kunstig dagslys som for eksempel blått lys fra skjerm.

Myte 2:

"Alle solbriller beskytter øynene fra solen"

Det er lett å tenke at alle solbriller beskytter øynene godt mot solen, men dette er dessverre ikke helt sant. Sørg for at solbrillene du bruker har en holdbar beskyttelse mot UV-stråling, slik at du skåner øynene dine best mulig. Uten god beskyttelse blir øynene utsatt for skadelig stråling som kan få konsekvenser for øynene dine på sikt. Se etter UV400 eller CE-merket når du handler solbriller.

Alle solbriller hos Luxreaders har kategori 3 glass med UV400 beskyttelse og er CE-merket.

 

Myte 3:

"Man får bedre nattsyn av å spise gulrøtter"

Som liten ble du sikkert fortalt at man ser bedre i mørket om man spiser mye gulrøtter. Selv om gulrøtter inneholder en rekke vitaminer og næringsstoffer som er gode for øyehelsen, skiller de seg ikke ut blant andre grønnsaker. Selv om gulrøtter er bra for synet, har for eksempel grønnkål og rosenkål enda flere synrelaterte fordeler.

Nærprogressive: De nærprogressive glassene har flere forskjellige styrker rundt om i glasset, som virker på ulike avstander. De er spesfikt målt opp til å brukes på skjerm- og leseavstand. Du vil se klart på avstander opptil 1,5 meter, men lengre avstander vil være uklart. De nær-progressive er perfekt hvis du vil ha det optimale synet på skjermen og arbeidspulten.

Romprogressive: Romprogressive briller er for deg som vil ha litt mer fleksibilitet. Hvis du for eksempel jobber i en resepsjon eller har mange fysiske møter, er romprogressive en god løsning. De er målt opp til å se klart både på skjerm og rundt i rommet (opptil 4 meter). Dette betyr at de vil fungere utmerket til både kontorarbeid og i scenarioer som for eksempel presentasjoner i møterom. Grunnen til at ikke alle går for denne løsningen, er fordi området i glasset som brukes til skjerm og lesing er noe mindre enn i nærprogressive, slik at det er plass til avstandsstyrkene i toppen av glasset.


På Luxreaders kan du kjøpe blå lys briller både med og uten styrker. Om du ønsker å bruke brillene våre som databriller, bestiller du de i styrken du bruker til skjerm. Har du spørsmål? Du kan alltid kontakte oss via chatikonet nede i høyre hjørne eller ved å sende en e-post til hei@luxreaders.no.

Myte 4

"Å lese i dårlig belysning er dårlig for øynene"

Kanskje du har hørt historien om den berømte klassiske komponisten, Bach, som leste notene i lyset fra stearinlys og ble blind? Det er faktisk sant at Bach ble blind, men det var ikke et resultat av lesing i dårlig lys; han fikk grå stær. Selv om det ikke er skadelig å lese i dempet belysning, anbefaler vi alltid å lese i godt belyste omgivelser. Lys gir deg den beste synsopplevelsen og du blir mindre sliten i øynene og hodet.

Myte 5:

"Det er skadelig for øynene å sitte for nærme TV-en"

Når det gjelder uvaner, har du nok på et tidspunkt fått fortalt at dersom du sitter for nærme TV-skjermen, vil øynene dine bli firkantede eller skadet. Denne uvanen endrer selvfølgelig ikke formen på øynene dine, eller skader synet. Dersom barnet ditt sitter nærme TV-en, bør du undersøke om barnet lider av nærsynthet, og dermed ser dårlig på avstand.