
10 myter om syn og briller
De siste årene har myter om syn og briller spredd seg som ild i tørt gress. Mange av oss stoler blindt på historier fra familie og venner til tross for at de ikke alltid har et faktabasert grunnlag. Det er på tide å fjerne usanne myter og misoppfattelser; Vi har laget en liste over de mest vanlige mytene om briller, syn og øyne.
![]() |
Myte 1:"Det er skadelig for øynene å bruke feil styrke" Kanskje du har hørt om denne misoppfattelsen? Selv om mange opplever uklart syn og blir slitne i øynene av å bruke feil styrke, vil det ikke skade øynene dine på noen måte. Likevel anbefaler vi alltid å bruke den riktige styrken for å sikre optimalt syn og behag. |
Myte 2:
"Alle solbriller beskytter øynene fra solen"
Det er lett å tenke at alle solbriller beskytter øynene godt mot solen, men dette er dessverre ikke helt sant. Sørg for at solbrillene du bruker har en holdbar beskyttelse mot UV-stråling, slik at du skåner øynene dine best mulig. Uten god beskyttelse blir øynene utsatt for skadelig stråling som kan få konsekvenser for øynene dine på sikt. Se etter UV400 eller CE-merket når du handler solbriller.
Alle solbriller hos Luxreaders har kategori 3 glass med UV400 beskyttelse og er CE-merket.
Myte 3:
"Man får bedre nattsyn av å spise gulrøtter"
Som liten ble du sikkert fortalt at man ser bedre i mørket om man spiser mye gulrøtter. Selv om gulrøtter inneholder en rekke vitaminer og næringsstoffer som er gode for øyehelsen, skiller de seg ikke ut blant andre grønnsaker. Selv om gulrøtter er bra for synet, har for eksempel grønnkål og rosenkål enda flere synrelaterte fordeler.
Myte 4:"Å lese i dårlig belysning er dårlig for øynene" Kanskje du har hørt historien om den berømte klassiske komponisten, Bach, som leste notene i lyset fra stearinlys og ble blind? Det er faktisk sant at Bach ble blind, men det var ikke et resultat av lesing i dårlig lys; han fikk grå stær. Selv om det ikke er skadelig å lese i dempet belysning, anbefaler vi alltid å lese i godt belyste omgivelser. Lys gir deg den beste synsopplevelsen og du blir mindre sliten i øynene og hodet. |
![]() |
Myte 5:
"Sitting too close to the television will harm your eyes"
"Det er skadelig for øynene å sitte for nærme TV-en"
Når det gjelder uvaner, har du nok på et tidspunkt fått fortalt at dersom du sitter for nærme TV-skjermen, vil øynene dine bli firkantede eller skadet. Denne uvanen endrer selvfølgelig ikke formen på øynene dine, eller skader synet. Dersom barnet ditt sitter nærme TV-en, bør du undersøke om barnet lider av nærsynthet, og dermed ser dårlig på avstand.
Myte 6:
"Å skjele med øynene kan føre til permanent skjeling"
Dersom du har evnen til å skjele på kommando, trenger du heldigvis ikke bekymre deg for at du begynner å skjele permanent. Skjeling kan ikke fremprovoseres og er ikke et resultat av egne handlinger.
![]() |
Myte 7:"Å bruke briller vil forverre synet ditt" Har du nettopp kjøpt ditt første par briller, men du føler nå at synet ditt har blitt verre når du tar de av? Brillene har ikke endret synet ditt. Briller forbedrer synet mens du bruker de, ved å endre måten lysstrålene vinkles inn mot netthinnen. De endrer ikke strukturen på øyet eller endrer synsfeilen din. Dersom du føler at synet ditt er forverret når du ikke har på brillene, kan det være fordi du har blitt vant til å se klart med brillene, og det skapes en større kontrast mellom å ha på briller og ikke ha de på. I tillegg var øynene dine vant til å hele tiden jobbe for å kunne se klart - nå som du har briller kan øynene dine endelig slappe av! |
Myte 8:
"Foreldre med brune øyne kan ikke få barn med blå øyne"
Kjenner du noen foreldre som har helt annen øyenfarge enn barnet deres? Ingen grunn til mistanke. Gener har en mystisk måte å kombinere trekk på, og man kan derfor ende opp med helt andre trekk enn foreldrene sine.
Myte 9:
"Blue light briller gjør ingenting for øynene dine"
Vi er daglig utsatt for skadelig blått lys fra skjerm. Hos mange fører det til slitne øyne og hodepiner på slutten av dagen. Noen opplever også at det blå lyset forstyrrer døgnrytmen. Vi anbefaler derfor å bruke briller som filterer ut det skadelige blå lyset når du bruker skjerm mye.
Myte 10:
"Styrken jeg trenger er permanent"
Noen tenker at når de først har tatt en synstest, er resultatet endelig. De tenker dermed at det er denne styrken de skal korrigeres for resten av livet. Dette stemmer ikke. Dersom du allerede har synsfeil, vet du sikkert at styrkene dine kan endres fra tid til annen. Dette er grunnen til at det anbefales å sjekke synet en gang i blant, spesielt dersom man føler synet har blitt verre. Når man er i 40-50 års alderen starter i tillegg en prosess hvor øyet blir mer stivt og dermed trenger mer hjelp. Dette kalles presbyopi, og er årsaken til at de fleste over 50 bruker lesebriller. Det kalles også aldersrelatert langsynthet - du kan lese mer om det her.
Find your reading glasses