Hva bør du gjøre hvis du har smerter i øyehulen?

Smerter i øyehulen er ikke en uvanlig tilstand, og det kan skyldes flere ulike faktorer. Det er viktig å forstå symptomene, årsakene og behandlingene av øyehulesmerter for å lindre ubehaget og forhindre potensielle komplikasjoner. I dette blogginnlegget skal vi utforske de ulike årsakene bak smerter i øyehulen, inkludert sårhet, verking og vondt i venstre eller høyre øyehule. Vi vil også diskutere hva du kan gjøre for å lindre smertene og når du bør søke legehjelp.

Hva er øyehulesmerter?

Øyehulen, også kjent som orbitalhulen, er den benete strukturen som huser øyeeplet og omkringliggende vev. Smerter i øyehulen refererer til ubehag eller sårhet i og rundt øynene. Det kan være skarpt eller matt, intermitterende eller kontinuerlig, og kan påvirke ett eller begge øyne.

Vanlige årsaker til smerter i øyehulen

Det er flere mulige årsaker til smerter i øyehulen, inkludert:

Øyeskader:Øyeskader, som et slag mot øyet eller et fremmedlegeme i øyet, kan forårsake smerter i øyehulen. Denne smerten er ofte ledsaget av hevelse og blåmerker rundt øyet.

Bihulebetennelse: En bihulebetennelse kan føre til at det bygges opp trykk i sinushulen, noe som kan føre til smerter i øyehulen. Smerten er vanligvis ledsaget av andre symptomer som hodepine, lunger og feber.

Øyebelastning: Langvarig bruk av digitale enheter, som å lese uten å ta pauser eller bruke feil resept lesebriller, kan forårsake belastning på øynene, som fører til sårhet og smerter i øyehulen.

Migrene: Migrene kan forårsake smerter i øyehulen, som kan være ledsaget av andre symptomer som kvalme og lysfølsomhet.

Traume: En skade på øyet eller omkringliggende strukturer, for eksempel et slag mot ansiktet eller hodet, kan forårsake smerter i øyehulen.

Optisk nevritt: Optisk nevritt er en betennelse i synsnerven som kan forårsake smerter i øyehulen, tåkesyn og andre synsforstyrrelser.

Klyngehodepine: Klyngehodepine er alvorlig hodepine som kan forårsake smerte rundt øyet, inkludert øyehulen.

Temporomandibulær leddlidelse (TMJ): TMJ kan forårsake smerter i øyehulen samt kjevesmerter, hodepine og øresmerter.

Symptomer på smerter i øyehulen

Smerter i øyehulen kan presentere med ulike symptomer, inkludert sårhet, verking og vondt i venstre eller høyre øyehule. Andre symptomer kan omfatte:

 • Hevelse og rødhet rundt øyet
 • Vanskeligheter med å åpne eller lukke øyet
 • Følsomhet for lys
 • Tåkesyn
 • Utflod fra øyet
 • Hodepine

Hvis du opplever noen av disse symptomene, er det viktig å oppsøke lege umiddelbart.

Hvordan lindre smerter i øyehulen

Hvis du opplever smerter i øyehulen, er det flere ting du kan gjøre for å lindre ubehaget:

Hvil øynene. Ta hyppige pauser hvis du bruker digitale enheter eller leser over en lengre periode. Det ville hjelpe om du også prøvde å få nok søvn til å la øynene hvile.

Varme komprimerer: Påføring av en varm kompress på det berørte øyet kan bidra til å redusere smerten og hevelsen.

Over-the-counter smertestillende midler: Å ta reseptfrie smertestillende midler som ibuprofen eller acetaminophen kan bidra til å lindre smerter i øyehulen.

Øyedråper: Hvis smerter i øyehulen skyldes tørre øyne, kan bruk av øyedråper bidra til å smøre øynene og lindre smerten

Kald komprimering: Påfør en kald kompress på det berørte området for å redusere hevelse og lindre smerte.

Når bør du søke medisinsk hjelp

Hvis du opplever smerter i øyehulen, er det viktig å søke lege så snart som mulig. Dessuten, hvis du opplever noen av følgende symptomer, kan det være et tegn på en mer alvorlig underliggende tilstand som krever legehjelp:

 • Synsforandringer
 • Utflod fra øyet
 • Synstap eller uklart syn
 • Øyerødhet eller hevelse
 • Kvalme eller oppkast
 • Feber
 • Utflod fra øynene

Legen din vil utføre en fysisk undersøkelse og kan bestille ytterligere tester for å fastslå den underliggende årsaken til smerten.

Smerter i øyehulen kan være forårsaket av flere faktorer, inkludert skader, infeksjoner og underliggende medisinske tilstander. Hvis du opplever smerter i øyehulen, er det viktig å søke lege for å finne den underliggende årsaken og få passende behandling. I tillegg er det viktig å praktisere god øyehygiene, som å vaske hendene ofte, unngå å ta på øynene og ha på seg vernebriller når du deltar i aktiviteter som utgjør en risiko for skader på øynene.

FAQ

 • Kan smerter i øyehulen være et tegn på en alvorlig tilstand?

  Ja, smerter i øyehulen kan være et tegn på en alvorlig tilstand, og øyeblikkelig legehjelp bør søkes hvis du opplever dette symptomet. Mens øyehulesmerter kan være forårsaket av relativt små tilstander som øyebelastning eller bihulebetennelse, kan det også være et symptom på mer alvorlige tilstander som en bihulebetennelse, optisk neuritt eller til og med en svulst som krever akutt medisinsk behandling. Det er viktig å søke lege hvis smerten er alvorlig eller vedvarende.

 • Kan belastning på øynene forårsake smerter i øyehulen?

  Ja, anstrengt øye kan forårsake smerter i øyehulen. Langvarig bruk av digitale enheter eller lesing uten å ta pauser kan føre til belastning på øynene, og føre til sårhet og ubehag i øyehulen. Tar hyppige pauser fra digitale enheter, har på seg briller som blokkerer blått lys, og å få nok søvn kan bidra til å lindre øyebelastning og redusere sjansene for å oppleve smerter i øyehulen.

 • Kan smerter i øyehulen behandles?

  Ja, smerter i øyehulen kan behandles. Behandlingen for øyehulesmerter vil avhenge av den underliggende årsaken til smerten. Smerter i øyehulen kan være forårsaket av en rekke faktorer, inkludert skade, infeksjon, betennelse, nerveskade og svulster. Derfor vil riktig behandling variere avhengig av årsaken. I noen tilfeller kan hvile, varme kompresser og reseptfrie smertestillende midler være tilstrekkelig for å lindre smertene. Men hvis smerten vedvarer eller er alvorlig, er det avgjørende å søke lege for å finne den underliggende årsaken og få passende behandling.