Databriller og briller mot blått lys - Hva er forskjellen?

Databriller og blue light briller - Hva er forskjellen?

For å si det enkelt og greit - "blått lys briller" er en finere betegnelse på alminnelige briller med en coating som filtrerer ut blått lys. Databriller derimot, brukes om briller med styrker som er spesfikt målt opp til databruk. Med andre ord refererer blue light briller til coatingen på glassene, mens databriller refererer til selve oppbyggingen av glasset. Man kan derfor få databriller med blue light coating, så man både ser klart og beskytter øynene mot skadelig blått lys. Ønsker du å vite mer? Dykk ned i den spennende verdenen av høy-teknologiske brilleglass:

Briller som blokkerer blått lys

Briller med blålysfilter, blå lys briller, briller mot blått lys...
Kjært barn har mange navn, og det kan være vanskelig å vite akkurat hva vi kaller det på norsk, for det er først de seneste årene vi har blitt bevisste om det blå lysets skadelige egenskaper.

Blått lys briller kan brukes uansett om du trenger styrker eller ikke. Bevisstheten rundt blått lys har kommet sammen med den stadig økende skjermbruken. Vi er eksponert for blått lys nesten overalt, og vi har derfor blitt mer obs på hvilke konsekvenser dette har for oss. Blått lys er mest kjent for å komme fra skjermene til mobiler og datamaskiner, men det finnes også i LED lyspærer og til og med i sola. 

Hvorfor skal jeg beskytte øynene mine mot blått lys?

Strålingen fra blått lys har den korteste bølgelengden av alt synlig lys, som også betyr at det har den høyeste energien. Når blått lys absorberes av øynene dine, tolker hjernen det som dagslys og gir kroppen signaler om at man skal være våken. Dette betyr at på kveldstid, når man bruker mobil, PC og TV - forstyrres døgnrytmen og dermed kroppens naturlige prosesser. Om natten danner kroppen melatonin, som er et hormon som hjelper oss med å sove og med å starte kroppens biologiske prosesser på rette tidspunkt. Hver natt, mottar hjernen signaler om at det er på tide å produsere melatonin, slik at du blir søvnig. Den naturlige overgangen mellom dag og natt forstyrres av kunstig dagslys som for eksempel blått lys fra skjerm.

Hvordan kan jeg beskytte øynene mine?

Mens teknologien er under stadig utvikling, er det ganske åpenbart at det er vanskelig å unngå kunstig lys. Det har blitt en permanent del av vår hverdag og et viktig verktøy i vår sosiale og profesjonelle kommunikasjon.

Heldigvis finnes det måter man kan skåne øynene sine på; unngå sterk belysning på kveldstid og bruk dempet eller rødt lys, for å ikke forstyrre døgnrytmen og melatoninproduksjonen din.

Bruk blue light briller når du sitter ved skjerm. Du kan med fordel gjøre dette både på dag- og kveldstid, og uansett hvilken enhet du bruker. Å ta vare på øynene dine hjelper ikke kun øynene i seg selv, men det er også godt for helsen, søvn og velvære!


Hva er databriller?

Skjermbriller, terminalbriller eller databriller er alle synonymer som beskriver briller med styrker som er målt opp for skjermbruk. Det finnes en rekke varianter av databriller, som på forskjellige måter hjelper oss å se klart i arbeidsomgivelsene. Databriller kan også fås med blue light coating, som beskytter øynene mot skadelig blått lys. Avhengig av dine personlige mål og arbeidsvaner, her er en kort forklaring på 3 typer databrilleglass:

3 vanlige typer brilleglass

Enkeltstyrke (mellom-avstand): Databriller med enkeltstyrke har brilleglass som måles til at du kan se klart på en spesifik avstand. Ulikt progressive, som måles til flere ulike avstander samtidig. Enstyrke fungerer for de fleste som sitter på den samme plassen hver dag, eller i hvert fall med den samme avstanden til skjermen. De er i tillegg lønnsomme for dem som ikke bruker briller på avstand normalt, fordi de like gjerne kan ta av seg brillene når de vil se på lengre avstander. Enkelstyrke fås også som ren avstandsbrille eller ren lesebrille. Enkelstyrke er det billigste alternativet.

Nærprogressive:
 De nærprogressive glassene har flere forskjellige styrker rundt om i glasset, som virker på ulike avstander. De er spesfikt målt opp til å brukes på skjerm- og leseavstand. Du vil se klart på avstander opptil 1,5 meter, men lengre avstander vil være uklart. De nær-progressive er perfekt hvis du vil ha det optimale synet på skjermen og arbeidspulten.

Romprogressive: Romprogressive briller er for deg som vil ha litt mer fleksibilitet. Hvis du for eksempel jobber i en resepsjon eller har mange fysiske møter, er romprogressive en god løsning. De er målt opp til å se klart både på skjerm og rundt i rommet (opptil 4 meter). Dette betyr at de vil fungere utmerket til både kontorarbeid og i scenarioer som for eksempel presentasjoner i møterom. Grunnen til at ikke alle går for denne løsningen, er fordi området i glasset som brukes til skjerm og lesing er noe mindre enn i nærprogressive, slik at det er plass til avstandsstyrkene i toppen av glasset.


På Luxreaders kan du kjøpe blå lys briller både med og uten styrker. Om du ønsker å bruke brillene våre som databriller, bestiller du de i styrken du bruker til skjerm. Har du spørsmål? Du kan alltid kontakte oss via chatikonet nede i høyre hjørne eller ved å sende en e-post til hei@luxreaders.no.