Slik unngår du at brillene dugger i kulden

8 tips

Når det kalde været slår inn, kan det være en utfordring å unngå at brillene dugger. I den varmere tiden av året opplever vi vanligvis ikke store problemer med brillene våre, men når vinteren nærmer seg, står vi ofte overfor problemet at brillene våre dugger når temperaturen er lav. I denne artikkelen skal vi diskutere årsaken til fenomenet duggende briller og vise deg noen tips om hvordan du unngår å dugge brillene dine i kaldt vær.

Hvorfor dugger briller?

Har du noen gang tatt på deg et par briller og vært frustrert når de raskt dugget til? Dette vanlige problemet har en vitenskapelig forklaring. I kaldt vær dugger brillene dine til på grunn av temperaturendringen når du går fra å være inne til å gå utenfor. Omvendt, når varm, fuktig luft treffer en kald overflate, som linsene til brillene dine, kondenserer den til små vanndråper. Så hvorfor dugger noen menneskers briller lettere enn andre? Alt kommer ned til temperatur. Hvis kroppstemperaturen din er høyere, som etter trening eller varme dusjer, vil den fuktige luften fra pusten ha en større temperaturforskjell når den treffer linsene. Derfor kan det å bruke ansiktsmaske også få brillene til å dugge til – masken fanger varm, fuktig luft rundt linsene. Så neste gang brillene dugger til, husk at det bare er vitenskap på jobb!

Her er noen tips for å hjelpe deg å holde synet klart...

1. La brillene justere temperaturen

Når vi går ut i kulden, kan brillene våre fort dugge til på grunn av den drastiske temperaturendringen. Du kan unngå det hvis du setter brillene på et kaldt sted før du bruker dem ute, for eksempel i bilen eller til og med i kjøleskapet. Omvendt, hvis du oppdager at brillene dugger når du går inn, kan du prøve å justere temperaturforskjellen mellom innendørs og utendørs miljø. Dette kan være så enkelt som å åpne et vindu eller en dør for å utjevne temperaturene. Hvis du har vært ute i kulden og kommet inn i et varmt rom, sørg for å ta av brillene i noen minutter til de har rukket å tilpasse seg den nye temperaturen og derfor unngår å være tåkete.

2. Legg igjen et gap for skjerfene og ansiktsdekslene

Hvis du har på deg ansiktsdeksler som skjerf eller ansiktsmasker, prøv å la et lite gap mellom stoffet og nesen din. Dette vil tillate varmen å unnslippe og vil bidra til å stoppe brillene dine fra å dampe opp.

3. Velg de riktige brillene – finn den perfekte passformen

Hvilken type briller du bruker kan også utgjøre en forskjell. Hvis linsene dine har en tendens til å dugge til, kan du prøve å velge briller med større glass. Dette vil bidra til å øke luftstrømmen og forhindre at linsene dine damper opp like raskt. Du kan lese mer om hvordan du finner den perfekte passformen til brillene dine.

4. Tørk av linsene regelmessig og hold dem rene

Hvis linsene begynner å dugge, sørg for å tørke dem regelmessig med en linseklut. Dette vil bidra til å fjerne kondens og vil også forhindre at linsene dine blir flekkete. Det finnes også spesielle antiduggservietter på markedet som du kan bruke til å rengjøre linsene dine. Disse fungerer ved å skape en barriere mellom linsene og vanndråpene, som hindrer dem i å kondensere og dugge til synet. Prøv dessuten å ikke ta på linsene. Når du berører linsene dine, spesielt etter å ha brukt håndkrem eller andre fuktighetskremer, overfører du oljene fra huden din til linsen. Disse oljene kan samhandle med vanndråpene og få dem til å spre seg, noe som vil gjøre det vanskeligere å se.

5. Vask brillene med såpevann eller med et såpestykke

En av de raskeste måtene å stoppe brillene dine fra å dampe opp er å vaske dem med såpevann. Dette skaper en barriere mellom linsene dine og vanndråpene, som hindrer dem i å kondensere og dugge til synet ditt. Du kan også prøve å gni et såpestykke på linsene dine. La dette sitte en stund før du fjerner det fra linsene. Dette vil etterlate et tynt lag med såpe på linsene dine som vil bidra til å avvise vanndråpene og forhindre at de også kondenserer.

6. Bruk barberskum

En annen rask og enkel måte å stoppe brillene dine fra å dampe opp er ved å bruke barberskum. Bare påfør en liten mengde på linsene dine og fordel den jevnt rundt. Når du har gjort dette, la skummet virke i noen minutter før du tørker det av med en linseklut. Dette vil beskytte linsene dine mot å dampe opp.

7. Unngå varme drikker

Varme drikker er også vanlige syndere for dampede linser. Mens du nyter en varm drink på en morgentur i helgen eller mens du haster på jobb, kan det samtidig være irriterende når brillene dine blir tåkete etter hver slurk. Årsaken til dampede briller er den varme luften og fuktigheten som kommer fra den varme drikken din i dette tilfellet. Hvis du kan, prøv å holde de varme drikkene borte fra brillene eller bruk et lokk på koppen. Alternativt kan du bruke et sugerør slik at dampen fra drikken ikke går direkte på linsene dine.

8. Finn et bedre sted for dem - Ikke bruk brillene på toppen av hodet

Hvis du ikke bruker brillene, sørg for å ta dem helt av. Å bruke brillene på toppen av hodet kan få dem til å dampe opp når du begynner å gå fordi varmen fra hodet overføres til linsene. Jo kaldere vær, desto mer sannsynlig vil brillene dine dampe opp. Hvis du ikke skal bruke brillene på en stund, er det best å ha dem i et etui slik at de ikke blir skitne eller riper. I tillegg, med å bruke brillene dine som hårbånd, legger du press på innfatningene slik at de blir bredere over tid, så hvis du ikke tar vare på dem, kan dine elskede briller med perfekt passform lett bli en løs passform, ubehagelige.

Konklusjon

Mange ting kan få brillene dine til å dampe opp, men det er også mange måter å forhindre det på. Ved å følge tipsene ovenfor kan du sørge for at brillene dine holder seg duggefrie hele dagen – og ikke bare når det kalde været slår inn, men også hvis du jobber i dampende miljøer, for eksempel som kokk eller kjøkkenpersonale, eller du bruker briller mens du driver med sport og vil gjerne unngå at brillene dugger til. Hvis du leter etter stilige lesebriller, blålysbriller eller solbriller, kan du finne dem alle her hos Luxreaders. Vi tilbyr et bredt utvalg av fasjonable briller i Dansk design, for både menn og kvinner. Våre briller er tilgjengelige i en rekke forskjellige stiler, farger og materialer, slik at du kan finne det perfekte paret som passer dine behov.